dilluns, 30 de desembre del 2013

DIADA O… (CAST)ANYADA DELS SANTS INNOCENTS?


Estic sentint J.M. Espinàs a Catalunya Ràdio, que fa trenta-set anys que escriu un article diari. Diu que si té el Guinness mundial. Quina enveja més sana. Jo, amb aquest article, en portaré 101 en aquest bloc. Comptat i debatut, no res. Ara he estat uns dies emperesit a escriure, no sé si per les festes o per altres raons més personals. Ja vaig escriure sobre Nadal, l’any passat, i no volia repetir-me. Ara ve Cap d’any i, haurem de repetir-ne els tòpics, que tots tenim a la ment? O fem una mirada a l’any que és a punt d’acabar, tan distret? Espinàs diu que no pensa cada dia què ha d’escriure. Observa la vida i aquesta observació li dóna sempre motius per a escriure sobre la realitat tan diversa. Això ho fa tothom. No sé si tothom troba motius per pensar-hi i, a més, escriure-hi explicant-ho. Potser hi ha gent que passe badant per la vida, que li passen altes, vaja…
            I, tal com està la vida ara mateix, no sabria què dir. Perquè està més bé per a rebel·lar-t’hi si te l’agafes ben seriosament. Rebel·lar-te contra aquest sistema que diuen liberal que no deixa de ser una manera de prendre’ns el pèl, d’explotar-nos, que ens volen fer passar per innocents. I aquesta paraula em du al record que fa dos dies en vam celebrar la festa dels Sants Innocents. Quan jo era menut, tal dia, als pobles, ens el preníem molt seriosament. Eixíem al carrer amb el propòsit de, fent el mixo-mixo, fer una innocentada a la dona que passava pel carrer (“senyora Maria, que li ha caigut el mocadoret a terra…”), o a l’amic que anàvem a buscar (“Miquel, que portes una mascara a la cara…”). Innocentades de postguerra, diria jo, ximples, sense mala llet, perquè la (re)pressió familiar i religiosa no ens permetia anar més allà d’una broma innocent.
            Ara s’ha perdut molt fer innocentades a la gent que trobes pel carrer. Els mitjans solen gastar-ne alguna. Es perden usos i costums, que diria aquell. Històricament, s’ha posat en dubte, o s’ha negat, que hi haguera hagut cap matança d’innocents després del naixement de Jesús, que va nàixer quatre anys abans de l’any zero, segons nous càlculs històrics. Per tant, tampoc no hi degué haver fugida a l’Egipte. El mateix papa Benet XVI va assegurar que Jesús no va nàixer a Betlem sinó a Natzaret. Per no parlar de la historicitat de la visita dels reis d’Orient ni de la misteriosa concepció de Maria, sense conéixer home… Potser ha estat una innocentada històrica, posada en calçador en els Evangelis a fi de demostrar que Jesús era el redemptor que anunciaven els profetes? I de què ens havia de redimir si, a través de l’evolució de les espècies, i, doncs, de la humana, sabem que el paradís terrenal no va existir, en no ser creats Adam i Eva? Conseqüentment, no hi hagué cap pecat original per la comissió d’un pecat de desobediència a un Déu, que tampoc no s’ha comprovat amb seguretat la seua (in)existència.
            Per tant, les innocentades ja ens vénen de lluny. I no han parat al llarg de la Història. Ni pararan, mentre hi haja qui intente aprofitar-se d’altri mitjan enganys.
            Aquest any que estem a punt de cloure, n’és una mostra. Com cada any passat. Des del govern valencià fins al govern de l’estat, passant a escala mundial, no paren les innocentades. La manera de controlar-nos i d’explotar-nos. A. Fabra, ens l’ha pegada amb la tolerància Zero. Els imputats continuen als seus seients, cobrant bons sous. Ha tancat RTVV amb l’excusa de la manca de diners i se’ls està gastant, tants o més, en compromisos de dubtosa necessitat. Quan no, en viatges molt personals, amb secretària inclosa, pagats pels ciutadans. Don Tancredo, don Marianico, vull dir, ens creu innocents amagant-nos la seua responsabilitat en el cas Bárcenas i en altres casos flagrants de corrupció. Amaga l’opacitat de les elèctirques. Vol fer-nos creure que l’economia espanyola serà l’enveja del món i que comencem a lligar els gossos amb llonganisses. El fiscal de l’estat ha passat d’imputar els culpables a defensar-los, segons qui ets… El cas de la Infanta i de Blesa són vergonyosos. I a nivell internacional, tots hem estat víctimes innocents de l’espionatge dels USA…  No vull ser exaustiu, que tots els lectors ho coneixeu.
          DIADA O… (CAST)ANYADA DELS SANTS INNOCENTS? Pensem-hi…

          FELIÇ ANY 2014 i a veure si ens espavilem…


30/12/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada